top of page

Etterbehandling ved tatovering

Du har nå et åpent sår i huden og må behandle det deretter. Hvordan tatoveringen gror avhenger mye av hvordan man behandler den, og vi kan aldri garantere et perfekt resultat. At man mister litt blekk i prosessen er helt normalt. Visse områder gror annerledes pga slitasje (hender, fingre, albuer, føtter, knær). Såret vil blø og væske i noen dager fremover.

 

Vask alltid hendene godt før du vasker, smører eller berører tatoveringen eller området rundt.

Ikke bade/sole deg de første 3-4 ukene, men du kan dusje som normalt. 

Unngå trening, svetting og strekking av området i minst en uke. 

Bruk alltid kun rene handklær, sengetøy og klær for å unngå infeksjoner.

DETTE TRENGER DU

Mild såpe, som f.eks lactacyd

Bepanthen eller Aquaphor krem.

DE FØRSTE DAGENE

La plasten sitte på i ca 3-4 timer. Vask tatoveringen med vann og parfymefri såpe, for eksempel Lactacyd, Asan, Dr Greves. Medisinsk grønnsåpe går også bra å bruke. All farge, blod, vaselin må vaskes bort etter at du tar av plasten. Etter at tatoveringen er ren; tørk den forsiktig med et rent og mykt håndkle. Smør tatoveringen med et tynt lag Helosan, Bepanthen eller annen krem egnet for tatovering. Ikke bruk for mye krem, da risikerer du å få utslett. Gjenta vasking og smøring minst 2 ganger max 4 ganger daglig fordelt utover dagen. Ikke barber deg over det tatoverteområdet før det er helt grodd.

 

 

Bruk sunn fornuft de første dagene og ikke utsett tatoveringen for smittefare. Blør tatoveringen eller er fuktig før du legger deg, kan du dekke den med plastfolie slik at den ikke risikerer å sette seg fast i lakenet. Unngå trange klær og klær som loer eller har skarpe sømmer over området som er tatovert. Husk at møkkete håndklær, skitne laken, skitne klær og offentlige dusjer har mye bakterier. Ha alltid rene hender når du steller tatoveringen. 

 

Tatoveringen er et åpent sår og er lett tilgjengelig for bakterier

 

De første dagene er det viktig å vaske og smøre tatoveringen flere ganger om dagen. Hvis tatoveringen din fortsatt væsker/blør er det viktig å vaske vekk dette. Dersom blod og væske får tørke vil du få en skorpe, og det skal vi prøve å unngå. Sørg for at du smører tatoveringen og holder tatoveringen fuktig. Smør alltid på tynne lag og vask deg først på hendene.

 

Etter to til tre dager vil det danne seg en skorpe på tatoveringen. Ikke pirk eller plukk på skorpen, tatoveringen kan da miste fargen og få arr. Skorpen skal falle av av seg selv. Hold deg unna sol, solarium, badstu, badekar (dusje går bra) svømmebasseng, bading i åpent vann og andre smittekilder de neste 14 dagene. Når du dusjer, pass på at du skyller bort sjampo- og såperester fra tatoveringen, ikke dusj for lenge. Hold deg unna hardt fysisk arbeid og trening de første 48 timene.

DE FØRSTE DAGENE

Huden din vil med ukene bli mer og mer normal etterhvert som den gror, og du får mindre og mindre behov for å smøre den. Smør alltid etter behov.

INFEKSJONER OG BETENNELSER

Stell tatoveringen din som et sår du ikke vil ha betennelse i. Hold tatoveringen unna mulige bakterie-/smittekilder. Ikke la andre ta eller gni på tatoveringen før det har kommet skorpe på. Ikke klå på den med møkkete fingre. De to-tre første dagene er den et åpent sår, så kommer det ca en uke med skorpe og så ca en uke med flass. Tatoveringer gror i forskjellig tempo på forskjellige mennesker og hvor på kroppen den er. Det kan ta lenger tid og det kan ta kortere tid; ha tålmodighet.

 

Ta kontakt hvis du mistenker at du har fått betennelse i tatoveringen. Den vil da bli rød i kantene og få en tykk skorpe som tar lang tid før den løsner. Er du uforsiktig eller lar være å stelle den, kan det ferdige resultatet bli dårligere eller du kan få en infeksjon.

.

bottom of page